Skip to main content

Bioplastics

De voordelen van bioplastics zijn groot: door gebruik te maken van biomassa (o.a. maïszetmeel) bespaart u op fossiele brandstoffen (olie is de grondstof van ouderwets fossiel plastic), verlaagt u CO2-uitstoot en draagt u bij aan de realisatie van een circulaire economie. Bioplastics worden toegepast in de verpakkingsindustrie, de foodservice, de land- en tuinbouw, de medische wereld, consumentenelektronica en in de automotive industrie.

Beheersing van het plastic afval probleem (o.a. plastic soup) kan grotendeels bereikt worden door de inzet van composteerbare en biodegradeerbare materialen. De restanten kunnen worden gebruikt in de land- en tuinbouwsector.

De door Natural Bag aangeboden draagtassen van bioplastics zijn 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar, gecertificeerd volgens Europese Norm EN 13432

Plastic daarentegen doet er heel lang over om af te breken en is schadelijk voor het milieu. Draagtassen gemaakt van bioplastics hebben als basis-ingrediënt granulaat gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals onder andere maïszetmeel, distels, suikerriet, suikerbiet, plantaardig zetmeel en biologisch afbreekbare polymeren (biopolymeren).

Een bijkomend voordeel van het gebruik van hernieuwbare grondstoffen is dat er géén bestanddelen op oliebasis (fossiele brandstoffen – basis van regulier plastic) gebruikt worden en er géén bomen gekapt hoeven te worden. De gebruikte biomassa is hernieuwbaar, van uitputting is dus geen sprake. Vanwege de korte koolstofcyclus wordt biomassa als CO2-neutraal gekenmerkt.

Bovendien is het productieproces van een bioplastic draagtas energiezuinig in vergelijking met productie van reguliere plastic- of papieren tassen, waardoor er minder CO2 vrijkomt. Een lagere CO2-uitstoot leidt tot minder broeikasgas, belangrijk voor het streven de opwarming van de aarde tegen te gaan en te verminderen.

De gebruikte maïs voor de productie van het granulaat voor de bioplastics in onze producten is gegarandeerd niet genetisch gemodificeerd (GGM vrij).

Bioplastics hebben dezelfde eigenschappen en voordelen als conventioneel plastic. Een bioplastic draagtas ziet er ook hetzelfde uit als een traditionele draagtas. Daarnaast is de bioplastic draagtas net zo sterk en stevig met dezelfde draag- en treksterkte. Hét grote verschil is de milieuvriendelijke afbraak van het restafval en de CO2-neutrale impact van de gebruikte biomassa. Onze aangeboden tassen zijn 100% composteerbaar. Dat maakt uw keuze voor een bioplastic draagtas van Natural Bag: Natuurlijk bio & logisch!

Hier kunt u een promotiefilm bekijken van het productie- en researchproces alsmede verschillende toepassingen van één van de meest vooruitstrevende producenten van het basismateriaal van bioplastics.

WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH (WUR)

Wageningen Food & Biobased Research heeft onderzocht hoe composteerbare plastics zich gedragen in het huidige GFT-afvalverwerkingsproces in Nederland en kwam tot de conclusie dat zij prima verwerkt kunnen worden met het GFT. In de compost, het eindproduct van de GFT-afvalverwerking, zijn geen resten van composteerbare plastics terug gevonden. Wel resten van fossiele (niet composteerbare) plastics.

Link naar het WUR onderzoek:

Composteerbare plastics breken snel genoeg af in de huidige Nederlandse GFT-afvalverwerking.

Onze tassen en zakken zijn biobased en composteerbaar EN13432 gecertificeerd en kunnen gebruikt worden als speciale gft-zak thuis in de keuken voor organisch afval. Ze helpen dan om meer en beter afval te scheiden (duaal gebruik) en houden de gft-bak schoon.

De milieuwinst zit naast veel minder plasticafval, minder CO2 uitstoot, minder fossiele grondstoffenverbruik in de betere scheiding en inzameling van groenafval zodat dit (natte) afval niet verbrand hoeft te worden. Onze composteerbare zakken/tassen gevuld met groente- en fruitresten zullen voor een verrijking van de compost zorgen.

  • Hoogwaardige natuurlijke draagtassen & zakken
  • 100% composteerbaar en biologisch afbreekbaar
  • Milieuvriendelijke en duurzame reclamedrager
  • Kwalitatief superieure bedrukkingen
  • Vakkundig advies en 100% maatwerk