Skip to main content

Regelgeving 2016

Het verbod op plastic draagtassen houdt in dat per 1 januari 2016 plastic en bioplastic draagtassen niet meer gratis mogen worden meegegeven.

Vergoeding voor plastic tas

Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas meer, tenzij deze onder de uitzondering vallen. Wilt u toch een plastic tas om producten in te vervoeren? Dan betaalt u daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25. De prijs van de draagtas is inclusief BTW. Over de verkochte tas moet BTW worden afgedragen.

Wanneer wel een gratis plastic tas?

Er zijn enkele situaties (uitzonderingen op het verbod) waarbij consumenten wel gratis een zeer dun plastic tasje (minder dan 0,015 millimeter wanddikte) mogen krijgen. Het gaat om de volgende situaties:

  • Draagtassen die worden verstrekt voor het meegeven van foldermateriaal;
  • Beschermen van etenswaren (hygiëne);

Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen.

Zeer dunne plastic tasjes zijn voorts toegestaan in situaties waarbij levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen. Voorbeelden hiervan zijn in papier verpakte verse vis, in losse folievellen verpakt rauw vlees of rauwe vleeswaren.

  • Tegengaan van voedselverspilling;

Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse winterpenen en andere losse groenten en fruit. Of losse broodjes.

  • Gesealde plastic tas bij taxfree winkel;

In taxfree winkels op luchthavens of in het vliegtuig gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels worden verzegeld in een (doorzichtige) plastic tas. Voorbeelden zijn drank, deodorant en haargel. De plastic tas is in dat geval gratis. Voor de andere See Buy Fly tassen moet gewoon worden betaald.

ILT houdt toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op naleving van het verbod op gratis plastic tassen. Ze mag daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uitvoeren. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic draagtassen niet gratis meegeven, maar de consument ervoor laten betalen.

Natural Bag steunt de overheid in haar voornemen om draagtassen gemaakt van fossiel plastic zoveel mogelijk te weren. Helaas vallen tassen gemaakt van bioplastics – waar 0% plastic in zit – óók onder het verbod van gratis uitgifte van plastic draagtassen. Gemiste kans. Er zijn geschikte alternatieven voor een fossiele plastic draagtas. Een van de meest milieusparende oplossingen is de draagtas van Natural Bag gemaakt van bioplastic:

  • NIET van plastic
  • Bioplastics 100% composteerbaar; EN13432 Gecertificeerd
  • Hoogwaardige bedrukking
  • Scherpe prijzen
  • Bioplastic tassen met eigen bedrukking al vanaf 5.000 stuks
  • Boomvrije papieren tassen met eigen bedrukking al vanaf 1.000 stuks